I've got a site where I'm only using the built-in core profile (not Content Profile). I've followed all instructions for enabling and setting up ImageCache Profiles and I'm finding that the image uploaded to "Picture" in the user profile edit form is being displayed at full, original size and is not being resized as it should by ImageCache Profiles. I do not have Advanced Profile Kit or Content Profile enabled.

I've gone through this again and again. I've disabled and uninstalled all other modules that have "Avatar" or "Profile Picture" in their title and I'm just not seeing any effect by ImageCache Profiles on the actual profile image. Please keep in mind I've successfully developed other sites with Content Profile, CCK fields, Author Pane and have had no problems, but with this site I do not have the need for anything fancy on the profile, except a reasonably resized profile picture...

I'm attaching a few screenshots that demonstrate what I believe are working settings, just no result on the user profile for user1. Any help would be appreciated as I'm not finding anything in issues or otherwise that seems to have any bearing on what I'm experiencing.

Someone else seemed to report the same thing but andypost stated it was because of the 'me' module. I do not have the 'Me" module enabled.

Attached image 01 shows the image is not a small 180x240 pixel size as it should be when viewing the profile.

Attached image 02 shows the imagecache preset name, size and the live example image that shows the preset is working properly and is indeed resizing the example image down to 180x240. I'm using Scale and Smart Crop in this screenshot but also tried it with just Scale and Crop with the same problem.

Attached image 03 shows my User Settings and from what I can tell they should work as-is.

Attached image 04 just shows the image removed from the profile (deleted) and the placeholder default image shows up but is obviously a pre-sized image at the same size the actual profile picture is supposed to be.

Any help or insight into why this isn't working properly for me would be appreciated, greatly appreciated. I've struggled with this for days now, repeating the steps, uninstalling and reinstalling and repeating again to no avail.

Thanks!

Comments

Do you have "Location" module installed? I guess there is a problem with it.

I had a similar if not exactly the same problem and it seems that the "Location" module was partly responsible. Originally, the same image size wasn't even showing up when Location was on (the sample image of the balloons over the field). So, I disabled Location and that's working nicely now.

I was having problems using Advanced Profile Kit, but ImageCache Profile doesn't work with it (http://drupal.org/node/745750).

I found out that part of my issue with user pictures not resizing was due to the module Realname. Updating it to the latest dev release fixed the problem right away.

I fixed the original issue (think it was an Author Pane setting), but this update of Realname fixed user picture resizing in all sorts of other places like Facebook-style Statuses, comments, etc.

I do have the Location module installed but it doesn't seem to be causing any issues (that I've come across yet and I don't think I've implemented it like vcrkid mentioned, still building things out).

I concur. Updating to Realname dev fixed Imagecache Profile Pictures that were previously not working at all. I do not have Location installed.

I can confirm this! Thank you your comment! You saved me a lot of time!
However I don't understand the situation (why went wrong all user pictures on the views and not just on the profile pages because of realname modul?), it was the solution for my problem and that is what matter.
So I just updated the realname modul to the latest dev release and it fixed the problem too (on all user pages and on all views).

I have been suffering the same problem for several days and I could not get the root cause.

I changed realname module to lastest dev and the problem was solved!!

Thanks a lot. I think that this should be described in realname module or imagecache profile module because I guess that many people is going to face same issue.

Thanks!

I have this issue on my running site and unable to find out the conflicting module beacuse i am not using realname, location or me module so here is my fix
Copy this function from module file to my theme's template.php

/**
* Overrides process variables for user-picture.tpl.php
*
* Originally variables are built by template_preprocess_user_picture()
* locate in core user.module.
*
* The $variables array contains the following arguments:
* - $account
*
* @see user-picture.tpl.php
*/
function [YOUR_THEME_NAME]_preprocess_user_picture(&$variables) {
$default = $variables['picture'];
if (variable_get('user_pictures', 0)) {
$account = $variables['account'];
// Determine imagecache preset to use for user profile picture
// First let's determine if we have a default imagecache preset
if (variable_get('user_picture_imagecache_profiles_default', 0)) {
// Define default user picture size
$size = variable_get('user_picture_imagecache_profiles_default', 0);
}
// If on user profile page.
if (arg(0) == 'user') {
// Only show profile image for profile page, and edit account form,
// not user/123/relationships or other module define pages.
if (arg(2) == NULL || arg(2) == 'edit') {
if (is_numeric(arg(1)) || (module_exists('me') && arg(1) == me_variable_get('me_alias'))) {
if (variable_get('user_picture_imagecache_profiles', 0)) {
$size = variable_get('user_picture_imagecache_profiles', 0);
}
}
}
}
// If viewing a comment
if (is_object($account) && array_key_exists('cid', get_object_vars($account))) {
if (variable_get('user_picture_imagecache_comments', 0)) {
$size = variable_get('user_picture_imagecache_comments', 0);
}
}

// If views set an imagecache preset
if (isset($account->imagecache_preset)) {
$size = $account->imagecache_preset;
}

if (!empty($account->picture) && file_exists($account->picture)) {
$picture = $account->picture;
}
else if (variable_get('user_picture_default', '')) {
$picture = variable_get('user_picture_default', '');
}

if (isset($picture)) {
$alt = t("@user's picture", array('@user' => $account->name ? $account->name : variable_get('anonymous', t('Anonymous'))));
$preset = is_numeric($size) ? imagecache_preset($size) : imagecache_preset_by_name($size);
if (empty($preset)) {
$variables['picture'] = $default; //theme('image', $picture, $alt, $alt, '', FALSE);
}
else {
if (!empty($account->uid) && user_access('access user profiles')) {
$title = t('View user profile.');
$attributes = array('attributes' => array('title' => $title), 'html' => TRUE);

$image = theme('imagecache', $preset['presetname'], $picture, $alt, $title);
$variables['picture'] = l($image, "user/$account->uid", $attributes);

}
else {
$variables['picture'] = theme('imagecache', $preset['presetname'], $picture, $alt, $alt);

}
}
}
}
}