Hi all,

I am struggling to install Drupal because of the above error I encounter every time I try to access my phpMyAdmin through the XAMPP control centre.

Things I tried so far:

1. Set a password on the Security console MySQL & XAMPP directory protection page (http://localhost/security/xamppsecurity.php).
2. Edit the $cfg['Servers'][$i]['password'] = ''; line in my confirg.inc.php file under C:\xampp\phpMyAdmin with a password.
3. Uninstalling XAMPP and reinstalling it. (Tried both the installer and the zip file).

My OS is Windows XP Professional.

Could you please help me to set this up?
I have spent many hours trying to resolve this with no success.
Please let me know if you need any additional information and I'll respond asap.

Many thanks for your time
Sp.

Comments

Some way you can reach phpMyAdmin on your XAMMP WebServer

1  http://localhost/phpMyAdmin
2  Http://127.0.0.1/phpMyAdmin
3  Http://your_servername/phpMyAdmin

Try before setting the xammp password, to reach phpMyAdmin
you should be able to, after a default xampp installation
(It's your local test environment, you should not need xammp security password generally!)

Regards

Hi,

It seems the problem you are facing here is, when you click on phpMyAdmin link in Xampp, you get a prompt for MySql password. You need to enter your MySql password here and you will be logged in to phpMyAdmin.

The default username for Xampp is root and it has no password.

You need to enter these when you get a prompt for this.

To change the prompt you can change the parameters in config.inc.php. They are as follows:

$cfg['Servers'][$i]['auth_type'] = 'http';
It will give an HTTP Authentication box.

$cfg['Servers'][$i]['auth_type'] = 'cookie';
It will give the login box on phpMyAdmin homepage.

$cfg['Servers'][$i]['auth_type'] = 'config';
It will pick the following values given in config.inc.php and log in .
$cfg['Servers'][$i]['user'] = 'root';
$cfg['Servers'][$i]['password'] = 'test';

If this does not fix your problem, please send me the exact error message you are getting.

Regards
Viresh

Guys,

Apologies for the delay in response but I was away for holidays :)
And you were absolutely right I had to re-edit config.inc.php

Many thanks!
Sp.

Jams me with this:

Authorization Required
This server could not verify that you are authorized to access the document requested. Either you supplied the wrong credentials (e.g., bad password), or your browser doesn't understand how to supply the credentials required.

Ive followed the steps above. it simply wont accept the passwords im giving it (not what was already there, and not if i change them), this is just a local version of the site im trying to put live and im struggling like a swine at this early stage.

Any help would be much appreciated.

Thank you for your answer! It solved my issue. You saved me a lot of time...

thanks alot!!

Thanks for ur solution its working for me.

Thanks
Viru